Duokoop

Voor gemeenten

DUOKOOP: KOOPOPLOSSING OM WONINGEN BETAALBAAR TE MAKEN VOOR STARTERS

DNGB heeft Duokoop ontwikkeld, een koopoplossing speciaal voor starters en de doorstromers op de koopwoningmarkt. Zij kunnen de woning kopen zonder grond, waardoor het kopen van een woning sneller haalbaar is. De gemeente kan ervoor kiezen om zelf eigenaar te blijven van de grond, of kan gebruik maken van pensioenfondsen die de grond kopen. D e consument kan op ieder gewenst moment de grond kopen tegen vooraf afgesproken voorwaarden.

Duokoop is alleen toe te passen in combinatie met een hypotheek met NHG en het is verplicht dat de koper de woning gebruikt als hoofdverblijf (eigen bewoningsplicht). De woningeigenaar betaalt voor het gebruik van de grond een maandelijkse vergoeding (canon) die fiscaal aftrekbaar is.

Erfpacht anno nu, volledig flexibel inzetbaar voor elke koopwoning en koopappartement op elke plek in Nederland met heldere voorwaarden en altijd de mogelijkheid om de grond te kopen. Duokoop kan voor de consument de ideale tussenstap zijn tussen huren en kopen en bevordert de doorstroming op de woningmarkt.

Een gemeente kan Duokoop op drie manieren inzetten:

Duokoop inzetten voor sociale koopwoningen

In veel gemeenten is het niet mogelijk om nieuwbouwprojecten voor starters te realiseren. Door met name de hoge bouwkosten en de lage hypotheekrente zijn de woningprijzen de laatste jaren explosief gestegen. In veel gemeenten komen nieuwbouwprojecten met sociale koopwoningen daarom niet van de grond. Het is immers vaak niet meer haalbaar om binnen de eerder gestelde maximale koopsom grenzen voor sociale koopwoningen een nieuwbouwwoning te realiseren. Als gemeente wil je dat wonen voor iedere doelgroep in de gemeente haalbaar wordt en blijft. Duokoop kan worden ingezet als middel om sociale koopwoningen in een gemeente wel haalbaar te maken. Dit doen we door de woning aan te bieden zonder grond. De grond wordt gekocht door een pensioenfonds. Hierdoor heeft de consument een hogere koopcapaciteit, en dan de woning worden gekocht met bescherming van NHG. Stel, je wilt een sociale koopwoningen in je gemeente haalbaar maken voor gezinnen met een bruto gezinsinkomen van 40.000 per jaar. Deze groep kan met een traditionele hypotheek een woning kopen van ongeveer 180.000 Euro. Een normale woning bouwen voor dit bedrag, is zonder concessies te doen in woonruimte vaak onmogelijk. Wanneer Duokoop wordt ingezet, heeft een gezin met dit bruto gezinsinkomen een koopcapaciteit van ongeveer 220.000. Met de 40.000 extra koopcapaciteit wordt het realiseren van sociale koopwoningen sneller haalbaar, en kan het verschil maken tussen het wel of niet kunnen realiseren van sociale koopwoningen in de gemeente.

Ook kan er door het inzetten van Duokoop door een gemeente een anti speculatiebeding worden opgelegd. Dat zorgt ervoor dat beleggers niet in aanmerking komen voor een sociale koopwoning, en dat de woning haalbaar en betaalbaar blijft voor de groep waarvoor de woning is bedoeld. Duokoop biedt de gemeente tevens de mogelijkheid om bepaalde doelgroepen voorrang te verlenen bij het kopen van een woning, wanneer zijn bijvoorbeeld een (sociale) huurwoning in de gemeente achterlaten.

Duokoop inzetten voor gemeentelijk erfpacht

Wanneer een gemeente zelf erfpacht wil uitgeven, dan kan DNGB dit voor de gemeente verzorgen. Erfpachtcontracten worden uitgegeven in een Duokoop contract. Het uitgeven, beheren, en een eventuele latere koop van de grond door de consument worden door DNGB verzorgd. De gemeente kan ervoor kiezen om zelf eigenaar te blijven van de grond, of kan gebruik maken van pensioenfondsen die de grond kopen, zodat er geld beschikbaar komt dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor het bouwen van extra woningen.

Duokoop inzetten in combinatie met de Starterslening

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn) biedt gemeenten de mogelijkheid om de Starterslening te combineren met Duokoop. Door deze regelingen te combineren maakt de gemeente voor meer starters wonen in de gemeente haalbaar. Aan de acceptatie criteria van de Starterslening verandert er niets. Wanneer de starter op een later moment de grond wil kopen, kan dat vanaf het moment dat de starterslening is afgelost. Wanneer een gemeente de combinatie van Duokoop en de Starterslening mogelijk wil maken, dan kan de gemeente dit aangeven bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Meer informatie over Duokoop voor gemeenten? Laat uw gegevens achter, dan bellen wij u terug!

Neem contact op
Back to Top