Hoe werkt het?

RTL NIEUWS
OVER DUOKOOP

play

Zo werkt't

Duokoop een andere manier om een woning te kopen

Algemeen

Met Duokoop koop je alleen de het huis (nog) niet de grond. De grond wordt gekocht door Duokoop Fonds. De woning en aankoopkosten betaal je met een hypotheeklening en eigen middelen. Klik hier voor nieuwsberichten over Duokoop.

Bevordert eigenwoningbezit

Duokoop is een koopoplossing dat koopwoningen voor meer mensen bereikbaar maakt. Het voorziet ook in de maatschappelijk behoefte voor meer betaalbare nieuwbouw koopwoningen.

Wie koopt de grond

De grond wordt gekocht door Duokoop Fonds met geld van institutionele investeerders (banken, pensioenfondsen en verzekeraars).

Wat wordt er betaald voor de grond

De grondwaarde die Duokoop Fonds betaalt wordt berekend op basis van de canon en het canonpercentage in het Duokoop aanbod. Deze waarde kan je vinden in het taxatierapport. Bij nieuwbouw gaan we uit van de grondwaarde uit de koop-/aanneemovereenkomst.

Maandelijkse vergoeding

Voor het gebruk van de grond betaal je een maandelijkse vergoeding: de canon. Bij aanvang van het contract staat de canon vast voor 10 jaar. Na 10 jaar kies je een nieuwe vaste periode en krijg je een nieuwe canon (voor meer informatie klik hier) Daarnaast betaal je aan je bank rente en aflossing voor je hypotheeklening. De canon en hypotheek rente zijn in beginsel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Je kan de grond altijd kopen

Je kan de grond op ieder moment van Duokoop Fonds kopen tegen een vaste verhouding. Dit is een recht en geen verplichting. Als je de grond koopt, reken je af met Duokoop Fonds. Je betaalt dan minimaal de oorspronkelijke investering van Duokoop Fonds. Is de waarde van de grond gestegen? Dan betaal je aan Duokoop Fonds ook de waardestijging van de grond. De waardestijging van de woning is uiteraard geheel voor jou. Ook de waardestijging van woningverbeteringen (bijvoorbeeld een uitbouw) zijn voor jou. Lees de brochure voor meer informatie.

Wat zijn mijn rechten en plichten?

Je hebt dezelfde gebruiksrechten en plichten als een woning in volledig eigendom. Je bent bijvoorbeeld verantwoorderlijk voor onderhoud, verzekeringen en gemeentelijke heffingen.

layout_picture_5

Aandachtspunten:

Alleen mogelijk bij eigen bewoning

Alleen in combinatie met een NHG Hypotheek

Je moet een vergoeding betalen voor het gebruik van de grond, ook na 30 jaar. Je bent na 30 jaar dus niet de eigenaar van de grond

Als je de grond koopt, reken je af met Duokoop Fonds en hoef je geen canon meer te betalen. Als koopsom betaal je minimaal de oorspronkelijke investering van Duokoop Fonds en de waardestijging op de grond

Bij aanvang staat de canon vast voor 10 jaar. Daarna kan de canon hoger of lager zijn

Onderhoud en investeringen in de woning betaal je zelf

Duokoop kan je alleen aanvragen via een hypotheekadviseur die kijkt of Duokoop bij je past

Als je met Duokoop een woning koopt kijken wij net als een bank of je de maandlasten kunt betalen. Er zijn echter wel een aantal verschillen ten opzichte van een toetsing voor een hypotheek

Meer weten?

Wil je weten wat je koopcapaciteit
en maandlasten zijn met Duokoop? Bereken het zelf!

Calculator

Wij vinden het belangrijk dat
je goed wordt geadviseerd.
Daarom kan je duokoop
alleen afsluiten via een
hypotheekadviseur.

Advies

Wil je meer
informatie over
Duokoop?

Brochure

Next steps

Bereken wat je koopcapaciteit met Duokoop is


Neem contact met ons op voor een gratis oriëntatiegesprek. Daarna brengen we je in contact met een erkend Duokoopadviseur bij jou in de buurt.


Bekijk samen met de adviseur of Duokoop voor jou de beste keus is


Als Duokoop voor jou de beste keus is kan de adviseur een aanbod bij DNGB opvragen


Als je ervoor kiest om met Duokoop te kopen, moet je de verkoper informeren dat de woning wordt gekocht met Duokoop. Vervolgens stort het fonds de koopsom voor de grond en de bank de hypotheek voor de woning op de rekening van de notaris, waarna de notaris de eigendomsoverdracht verzorgt.

Back to Top