Dagblad van het Noorden over Duokoop: "Nieuwe manier van financieren in Groningen: eerst huis kopen, daarna de grond"

15 februari 2019

news_image

Dagblad van het Noorden schreef het volgende artikel over Duokoop:

Nieuwe manier van financieren in Groningen: eerst huis kopen, daarna de grond

Huizenkopers krijgen in Groningen de mogelijkheid om hun woning in twee delen te financieren: eerst het huis kopen, en pas later de grond. Die pachten ze eerst.

De financiering, aangeboden onder de naam Duokoop, is overgewaaid uit Amsterdam. Het systeem kan volgens Jeroen Koops van ’t Jagt op plekken met hoge grondprijzen aantrekkelijk zijn voor aspirant-kopers.

„Met name voor mensen die net niet genoeg geld kunnen lenen, kan het aantrekkelijk zijn om de grond eerst te pachten”, zegt Koops van ’t Jagt van Scherp Financieel Advies.

Volgens hem brengt makelaardij Boekholt & partners Duokoop voor het eerst in de regio op de markt. Dat gebeurt in samenwerking met de ontwikkelaars van drie bouwprojecten: Goudplevier (Groningen Reitdiep), Grandeur (Groningen Meerstad) en Westerburcht (Zuidhorn).

Ook voor plaatsen als Assen en Roden, of in Ter Borch, kan Duokoop net het verschil maken, zegt Koops van ’t Jagt. „Probeer daar maar eens iets te vinden onder de 3 ton, inclusief 15 procent meerwerk. Zeker nu de huizen gasloos en duurder zijn.”

De financiering is alleen mogelijk met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dus voor huizen tot circa 290.000 euro. „De leencapaciteit wordt groter. Een project dat net niet onder NHG valt, komt daar nu wel onder. Financiering met NHG scheelt ook een half procent rente.”

Hoe hoger de grondprijs, des te groter het voordeel, zegt hij. „Uiteindelijk is het verstandig om de grond erbij te kopen, anders blijf je betalen. Voor de eerste jaren is het een uitkomst en voorkom je misschien een paar keer verhuizen. Voor sommige ouderen is het ook interessant.”

Koops van ’t Jagt verwacht bij bestaande bouw geen grote belangstelling. „Het is voor verkopers lastiger en interessanter bij nieuwbouw. Verkoop je een met Duokoop gefinancierd huis, dan geef je de koper de keus: met of zonder pacht kopen, en verreken je de kosten. Voor de terugkoopprijs geldt dezelfde taxatieverhouding als bij aankoop en je kunt terugvallen op de grondindex van CBS. Het is geen schimmige constructie. Je weet wat je betaalt.”

---

Lees het artikel hier



Back to Top